Προβλήματα που σχετίζονται με το μονοπάτι

Προβλήματα κόλπου

Σπάνια σχετικά το ζευγάρι αδυνατεί να ολοκληρώσει την επαφή λόγω κολεόσπασμου –στις περιπτώσεις αυτές κατάλληλη ψυχολογική υποστήριξη ή ακόμα και σπερματέγχυση υπό μέθη μπορεί να οδηγήσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Προβλήματα τραχήλου

Τράχηλοι οι οποίοι έχουν υποβληθεί σε κωνοειδή εκτομή ή που βρίσκονται σε φλεγμονώδες κολπικό περιβάλλον μπορούν είτε να παράγουν μικρή ποσότητα βλέννης είτε αυτή να είναι εχθρική για τα σπερματοζωάρια.

Προβλήματα μήτρας

Τα προβλήματα αυτά ευθύνονται για το 10-15% των περιπτώσεων υπογονιμότητας. Ποια είναι αυτά?

  • Ενδομητρικές συμφύσεις, συνεπεία συνήθως αποξέσεων ή τραυματισμού γενικότερα της μήτρας
  • Ενδομητρική λοίμωξη-ο πιο συχνός και ύπουλος εχθρός της σύγχρονης γυναίκας κατά τη γνώμη μου–καθότι ποτέ δεν δίνει άλλο σύμπτωμα από τις ανεξήγητες αποτυχίες  εμφύτευσης ή ακόμα και καθ έξιν αποβολές ενώ διαγιγνώσκεται μόνο από έμπειρο ιατρό κατά την υστεροσκόπηση.
  • Ενδομητρικοί σηματισμοί όπως πολύποδες ή ινομυώματα – Κατά τη γνώμη μου οι πολύποδες σπανιότατα προκαλούν πρόβλημα υπογονιμότητας στις περιπτώσεις αυτόματης σύλληψης-Από την άλλη πλευρά στις περιπτώσεις εξωσωματικής γονιμοποίησης φαίνεται να μειώνουν τα ποσοστά επιτυχίας. Ταυτόχρονα, τα ινομυώματα που βρίσκονται ή επηρεάζουν την κοιλότητα της μήτρας φαίνεται να διαδραματίζουν τεράστιο ρόλο στην επίτευξη της εγκυμοσύνης αλλά και στη βιωσιμότητά της (έχει αποδειχθεί να προδιαθέτουν σε καθ έξιν αποβολές).
  • Παρουσία διαφράγματος

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εντοπίζει η διεθνής κοινότητα στη σημασία ενός πιθανού διαφράγματος στην επίτευξη εγκυμοσύνης. Ενώ λοιπόν, μέχρι πρότινος, η κρατούσα αντίληψη ήταν ότι δεν παίζει κανένα απολύτως ρόλο, νεώτερες μελέτες θέλουν την αφαίρεση του να αυξάνει τα ποσοστά αυτόματης σύλληψης και να μειώνει τα ποσοστά αποβολών. Η προσωπική μου εμπειρία είναι ότι πράγματι η υστεροσκοπική διατομή του διαφράγματος βοηθά στην επίτευξη της κύησης στους αμέσως επόμενους κύκλους.

Προβλήματα στις σάλπιγγες

  • Απουσία σαλπίγγων είτε συγγενούς αιτιολογίας είτε επίκτητη από χειρουργικές επεμβάσεις
  • Απόφραξη σαλπίγγων, συνεπεία φλεγμονών,  χειρουργείων ή ενδομητρίωσης
  • Ελαττωμένη κινητικότητα ως αποτέλεσμα φλεγμονών, ενδομητρίωσης ή άλλης πυελικής φλεγμονής όπως σκωληκοειδίτιδας.

Ο συχνότερος μικροβιακός εχθρός των σαλπίγγων είναι τα χλαμύδια, τα οποία στις μισές περίπου περιπτώσεις εισβάλλουν εντελώς αθόρυβα στο γυναικείο γεννητικό σύστημα και το διαβρώνουν εκ των έσω.

Δεμπεγιώτη Αναστασία

Δεμπεγιώτη Αναστασία

Ενδοκρινολόγος

Περισσότερα...

Το ιατρείο

iatrio

Περιβάλλον ευχάριστο και φιλικό.

Περισσότερα...

Βίντεο

Γυναικολόγος

Βίντεο από τον γυναικολόγο

Περισσότερα...