Ενδομητρίωση

Είναι η κατάσταση εκείνη κατά την οποία ιστός ο οποίος φυσιολογικά καλύπτει το εσωτερικό της μήτρας (ενδομήτριο) εναποτίθεται εκτός μήτρας και συνηθέστερα στο περιτόναιο, στις ωοθήκες , στους ιερομητρικούς συνδέσμους αλλά και πολύ πιο απομακρυσμένα όπως στον θώρακα και στον εγκέφαλο. Είναι μία ιδιαίτερα συχνή πάθηση, η οποία πλήττει το 20% περίπου των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας, και η οποία οδηγεί σε χρόνια φλεγμονή , συμφύσεις και πόνο.

Είναι μία πολύ ιδιαίτερη πάθηση, της οποίας την κλινική επίπτωση δεν μπορεί κανείς εύκολα να την προβλέψει. Προσωπικά, έχω δει πολλές περιπτώσεις σοβαρής ενδομητρίωσης να συλλαμβάνουν φυσιολογικά και άλλες ηπιότερες μορφές να δυσκολεύονται ακόμα και με την εξωσωματική γονιμοποίηση. Οι τελευταίες ευεργετήθηκαν τελικά από την λαπαροσκοπική καυτηρίαση της νόσου και την διενέργεια στη συνέχεια της εξωσωματικής.

Η διάγνωση και θεραπεία διενεργείται μόνο με λαπαροσκόπηση. Αν κατά τη διάρκεια αυτής βρεθεί ενδομητρίωση ήπιου βαθμού και καυτηριαστεί τότε το ζευγάρι αυξάνει τις πιθανότητες του αυτόματης σύλληψης ή επίτευξης εγκυμοσύνης μετά από σπερματέγχυση. Σε σοβαρότερες μορφές η λαπαροσκοπική θεραπεία των εστιών της ενδομητριώσεως πρέπει να ακολουθηθεί από καταστολή ορμονών για ένα με τρεις μήνες και αμέσως μετά εξωσωματική γονιμοποίηση. Αυτό φαίνεται να είναι το πρωτόκολλο που δίνει τα καταλληλότερα αποτελέσματα στις περιπτώσεις ενδομητρίωσης.

Η ενδομητρίωση φαίνεται να μειώνει τις πιθανότητες επίτευξης εγκυμοσύνης αλλά η ίδια η εγκυμοσύνη θέτει σε ύφεση τη νόσο.

Δεμπεγιώτη Αναστασία

Δεμπεγιώτη Αναστασία

Ενδοκρινολόγος

Περισσότερα...

Το ιατρείο

iatrio

Περιβάλλον ευχάριστο και φιλικό.

Περισσότερα...

Βίντεο

Γυναικολόγος

Βίντεο από τον γυναικολόγο

Περισσότερα...