Μακρύ Πρωτόκολλο

Το χρυσό πρωτόκολλο για την εξωσωματική είναι το μακρύ. Το μακρύ διακρίνεται σε τρεις φάσεις

  • Φάση της καταστολής με GnRH ανάλογα που ξεκινούν από την δεύτερη φάση του προηγούμενου κύκλου (συνήθως τη 21Η ή 22η  ημέρα ενός κύκλου 28 ημερών )-Κρατά περίπου 10-14 ημέρες
  • Φάση  διέγερσης με γοναδοτροπίνες ( Μenopur, Gonal, Puregon,Altermon) – Αυτή ξεκινά αφού διαπιστωθεί βιοχημικά ότι η καταστολή έχει ¨πιάσει¨. Αυτό διαπιστώνεται με μία εξέταση οιστραδιόλης τη 10η ημέρα της καταστολής. Εφόσον η οιστραδιόλη είναι <50 pg/ml η διέγερση μπορεί να ξεκινήσει. Η δοσολογία των φαρμάκων προσδιορίζεται από την αναμενόμενη αντίδραση των ωοθηκών. Όταν αναμένεται έντονη αντίδραση οι γοναδοτροπίνες χορηγούνται σε πολύ ήπια δοσολογία λόγω του κινδύνου εκσεσημασμένης αντίδρασης και υπερδιέγερσης. Από την άλλη πλευρά, όταν αναμένεται πτωχή αντίδραση μπορούν να χορηγηθούν έως 450 μονάδες ημερησίως οι οποίες και έχουν αποδειχθεί κλινικά χρήσιμες για την επίτευξη κύησης. Υπέρβαση αυτής της δόσης έχει αποδειχθεί με βεβαιότητα ότι δεν βελτιώνει τα αποτελέσματα (Cochrane Review). Η διάρκεια αυτής της αγωγής κρατά περίπου 12 με 16 ημέρες και κατά τη διάρκεια της διενεργείται υπερηχογραφικός και βιοχημικός έλεγχος (μέτρηση οιστραδιόλης και ενίοτε προγεστερόνης).
  • Φάση της ωοληψίας, της γονιμοποίησης και της εμβρυομεταφοράς

Όταν λοιπόν η διέγερση αποδώσει καρπούς και αποφασιστεί η ωοληψία , γίνεται η ένεση της χοριακής γοναδοτροπίνης (Pregnyl ή Ovitrelle) και 36 ώρες μετά περίπου διενεργείται η ωοληψία με μέθη. Συλλέγονται λοιπόν τα ωάρια και ζητείται επίσης από τον σύντροφο να δώσει το σπέρμα του. Το σπέρμα υφίσταται ιδιαίτερη επεξεργασία προκειμένου να απαλλαγεί από μικρόβια και να επιλεγούν τα καταλληλότερα σπερματοζωάρια προς αξιοποίηση. Ακολουθεί είτε η κλασική γονιμοποίηση είτε η μικρογονιμοποίηση και 3 εώς 5 ημέρες μετά η εμβρυομεταφορά.

Δεμπεγιώτη Αναστασία

Δεμπεγιώτη Αναστασία

Ενδοκρινολόγος

Περισσότερα...

Το ιατρείο

iatrio

Περιβάλλον ευχάριστο και φιλικό.

Περισσότερα...

Βίντεο

Γυναικολόγος

Βίντεο από τον γυναικολόγο

Περισσότερα...